Google: Het product dat ben jij

Google: Het product dat ben jij

Het was het belangrijkste nieuws van april 2018, Facebook CEO Mark Zuckerberg die zich moest verantwoorden voor het congres van Amerika. De rede: een privacy schandaal waarbij illegaal vergaarde gegevens van miljoenen facebookgebruikers doorlekte om met deze data potentiële Trump stemmers in kaart te brengen. Maar is het terecht dat alleen Facebook zich moet verantwoorden terwijl er nog veel meer partijen zijn die ook data over gebruikers verzamelen? En wat voor data verzamelen ze eigenlijk allemaal?

Google kan alleen al met zijn meest gebruikte online tools de volgende gegevens van je verzamelen:

 • Zoekopdrachten
 • Bezochte locaties
 • Bezochte Websites
 • Bekeken Video's
 • Geraadpleegde Advertenties
 • Apparaatgegevens
 • Verzonden en ontvangen e-mails
 • Contacten
 • Agenda afspraken
 • (Drive)-bestanden
 • Naam
 • E-mailadres
 • Geslacht
 • Geboortedatum en Land
 • Telefoonnummer

Door deze gegevens te verzamelen kunnen organisaties met haar gratis tools geld verdienen aan jou. In deze blogpost willen we je meer inzicht geven over de data die verzameld wordt en op welke manier deze persoonlijke data verzameld worden. Om de blog overzichtelijk te houden, is er gefocust op Google’s meest gebruikte online tools. Google is namelijk de grootste aanbieder van gratis online diensten die van dit businessmodel gebruikt maakt. We geven ook per onderdeel een alternatief die meer waarde hecht aan jouw privacy.

Google search

Google is begonnen en groot geworden door haar zoekmachine. Met een marktaandeel van rond de 90% en een aantal van 100 miljard zoekopdrachten per maand is te zien dat Google search op afstand de meest gebruikte zoekmachine is op het web. Wat iedereen niet weet is dat Google al deze zoekwoorden verzameld en analyseert. Het is hierin zo goed dat het griepepidemieën kan voorspellen en volgen. Het is daarom maar gissen wat Google achter de schermen nog meer kan voorspellen door het zoekgedrag van haar gebruikers te analyseren en wat het met deze informatie kan doen.

Google search

Wat Google nog meer in haar zoekmachine kan achterhalen is het specifieke zoekgedrag van haar gebruikers. Zo kan Google zien welke website de gebruiker aanklikt en hoe lang deze op een website blijft. Als je een google account hebt dan worden deze zoekopdrachten zelfs met je account gekoppeld zodat Google deze over lange tijd kan bijhouden.

Er zijn verschillende alternatieven voor Google search maar degene die het beste met jouw privacy voor heeft, is duckduckgo.

Chrome

Chrome is de browser die Google aanbiedt om surfen op het net mogelijk te maken voor desktops en mobiele devices. Onschuldig zou je zeggen maar op deze manier is Google in staat om je zoekgeschiedenis, downloads en plug-ins te verzamelen. Dit kan gebruikt worden voor gerichte advertenties of verkocht worden aan externe partijen. In 2017 had Google Chrome alleen al op het gebied van desktops een marktaandeel van 59,3%. Het aantal gebruikers waarvan Google data verzameld is dus ook enorm.

Google Chrome

Als alternatief van Chrome is het mogelijk om gebruik te maken van een browser zoals Brave Browser.

Analytics

Google analytics zal voor de gemiddelde niet-zakelijke gebruiker van Google onbekend terrein zijn. Google Analytics wordt namelijk vooral zakelijk gebruikt om vrijwel alle activiteiten naar, op en van een website te meten en inzichtelijk te maken. Zo is het niet alleen voor jou, maar ook voor Google inzichtelijk wat de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergave naar jouw website zijn.

Google Analytics

Als alternatief van analytics kan er gebruik gemaakt worden van Matomo. Met Matomo kan jij deze gegevens ook inzien maar heb jij zelf het eigendom van je gegevens.

Maps

Een van de meest gebruikte apps van Google is maps. Op google maps kan de gehele wereld verkent worden door middel van satellietfoto's en kaarten maar kan tegenwoordig ook als GPS systeem gebruikt worden. Door middel van Google maps is Google in staat om de verschillende plekken die je bezoekt te verzamelen en deze aan elkaar te koppelen. Op deze manier weet Google precies waar je werkt en wat je hobby's zijn tot welk restaurant je het lekkerst vindt en in welk ziekenhuis je opgenomen bent.

Google Maps

Als je echt niet wilt dat deze gegevens ingekeken worden, dan moet je gebruik maken van offline kaarten. Als online alternatief kan er het best gebruikt gemaakt worden van maps.me maar wanneer je deze online gebruikt blijft dit ook nooit 100% privé.

Gmail

Met Gmail heeft Google wederom een veelgebruikte dienst in handen. Gmail is een gratis e-mail-service zonder advertenties. Voor de meeste van deze diensten geldt dan ook dat ze dan verdienen aan jouw persoonlijke gegevens. Daar is het bij Gmail ook niet anders. Google kan namelijk met Gmail jouw mails en contacten verzamelen en analyseren. Hieruit kan Google nuttige informatie halen zoals welke producten jouw interesse hebben. Met deze methode kan Google deze informatie aan commerciële bedrijven aanbieden of gebruiken om haar eigen advertenties zo relevant mogelijk te maken.

Google Gmail

Een alternatief op Gmail is Kolab now. Kolab Now wordt gehost in Zwitserland en geniet van de strenge Zwitserse privacywetgeving.

Youtube

Google heeft met Youtube ook de één na grootste zoekmachine in handen en hét grootste sociale videoplatform op het internet . Voor de gemiddelde Youtube gebruiker is het vast al opgevallen dat als je een google account hebt, Youtube precies volgt welke filmpjes je leuk vind en welke je wellicht leuk zal vinden. Op deze manier kan Youtube precies bepalen welke advertenties bij jou past. Daarnaast zorgt het comment en like systeem op Youtube ervoor dat Google nog beter kan bepalen waar jouw interesses liggen. Informatie die voor commerciële bedrijven erg waardevol is.

Youtube

Een alternatief op Youtube is vimeo. Deze dienst is gratis voor het bekijken van video’s maar heeft ook abonnementen voor de actieve uploaders.

Android

Met een marktaandeel van 76,6% in 2013 is Android veruit het meest gebruikte besturingssysteem voor mobiele telefoons. Wanneer je als klant een android telefoon koopt, staan hier automatisch al verschillende van de hiervoor genoemde apps op geïnstalleerd. Het grootste nadeel hiervan is dat het niet mogelijk om deze van je telefoon te verwijderen. Als dat nog niet genoeg is kan Google door middel van Android ook nog je contacten, belgeschiedenis, apps en locaties inzien. Zo kan Google binnen no-time jouw leven in kaart brengen en deze dan weer gebruiken voor gerichte advertenties of om door te verkopen.

Android

Vrijwel het enige alternatief op Android is de iOS van Apple. Zeker als privacy een belangrijk punt voor je is, zit je waarschijnlijk beter bij Apple.

Google account

Google account moet gezien worden als de lijm tussen de apps waardoor Google alle verzamelde data kan koppelen aan jouw account. Daarnaast is het mogelijk om op verschillende sites in te loggen met je Google account. Zo kan Google je zelfs volgen op sites die je niet via Google bezoekt.

Wanneer je erg gesteld bent op je privacy is het daarom van belang geen Google account aan te maken of deze te verwijderen.

Google account

GOOGLE HOME
Het product wat we in de meest nabije toekomst van Google in Nederland kunnen verwachten is de Google Home. Deze klein ogende speaker kan al je vragen beantwoorden door een ingebouwde microfoon in het device. Door middel van Google Assistent en verbinding te maken met de cloud kan Google home jouw vragen beantwoorden. Het device kan zelfs stemgeluiden uit elkaar houden en zo de verschillende personen in je huishouden onderscheiden. Zo kan Google in de toekomst dus nog meer informatie verzamelen van haar gebruikers en deze specifiek per persoon indelen. Google wilt zelfs met Google Home al eerder jouw vragen beantwoorden voordat je ze stelt. Om dit te bereiken moet Google dus zoveel data van je verzamelen die ze ook voor andere doeleinden kunnen gebruiken.

De toekomst van je privacy
Het is met ontwikkelingen zoals gezichtsherkenning en vingerscanners nog maar de vraag hoeveel er van je privacy overblijft. Met de aankomende privacywet wordt het hopelijk wel makkelijker om jouw privacy beter in de hand te houden. Als u meer wilt weten over het privacybeleid van Google en hoe u zelf meer controle kunt houden. Ga dan naar: https://privacy.google.com/intl/nl/your-data.html